FAQ airconditioning
Maakt de binnenunit van een airco veel lawaai?
Wanneer de binnenunit veel lawaai maakt dan is er waarschijnlijk iets mis. Tegenwoordig zijn residentiële aircotoestellen zeer stil. Zeker bij Mitsubishi Electric. Hoeveel geluid ze uiteindelijk zullen produceren is afhankelijk van het merk, model en vermogen. De stilste binnenunits bij CIA solutions produceren maar 18dB in de laagste ventilatiestand. Nauwelijks hoorbaar, ideaal voor in de slaapkamer.
Maakt de buitenunit van een airco veel lawaai?
Een buitenunit kan over het algemeen wat meer geluid produceren. Wanneer deze juist geplaatst wordt kan het geluid tot een minimum gereduceerd worden. Belangrijk is de juiste opstelling. Hoe minder weerkaatsing, hoe stiller de unit. Standaard gebruiken we bij CIA,solutions ook steeds een vorm van trildemping onder de unit. Wanneer deze op een plat dak wordt geplaatst dan maken we gebruik van trillingsdempende rubberen steunen of betonnen balken met geveerde trildempers. Wanneer we de unit tegen de wand monteren werken we met rvs steunen in combinatie met geveerde trildempers.
Kan je met elke airco verwarmen?
De meeste airco’s kunnen verwarmen. Dit gebeurd volgens het principe van een warmtepomp. Niet met een elektrische weerstand, zoals velen nog denken. Belangrijker is hoe zuinig deze airco’s kunnen verwarmen. Dit kan je zien aan de hand van de SCOP. Niet de COP! De SCOP is het rendement over een volledig stookseizoen. Hier zijn koudere en warmere dagen in meegerekend. De COP is het rendement bij een bepaalde temperatuur. Vergelijk altijd de SCOP-waarde van de units!
Een voorbeeld van een SCOP-waarde. Onze MSZ- LN25 van Mitsubishi Electric heeft een SCOP van maar liefst 5,2. Dit wil zeggen dat voor elke kW elektriciteit die je erin steekt er gemiddeld 5,2kW warmte voor terugkrijgt. Dat kan toch al tellen.
Ook belangrijk! Wil je enkel in het tussenseizoen verwarmen of ook tijdens de koudere wintermaanden. Wanneer je een o”erte vraagt voor een airco die dient om te verwarmen vraag dan steeds naar het vermogen bij -10°C buitentemperatuur. In folders van aircotoestellen staan meestal de vermogen bij een buitentemperatuur van +7°C. Deze waarde is misleidend. De vermogens bij -10°C zijn meestal maar 70% van het vermogen bij +7°C. Vraag ook naar een berekening van het warmteverlies van de ruimte. Wanneer je deze twee naast elkaar legt dan kan je zien of de voorgestelde airco de ruimte kan verwarmen.
Een airco verbruikt veel elektriciteit?
Kijk bij de keuze van je airco naar de SEER. Dit is het gemiddelde rendement tijdens de warmte zomermaanden. Bij Mitsubishi Electric kan de SEER tot meer dan 10 oplopen. Dit wil zeggen dat je voor 1kW elektriciteit 10kW koeling terugkrijgt. Bij de goedkopere merken valt de SEER terug tot 3 of 4. Deze toestellen verbruiken uiteraard 2 tot 3 keer zoveel dan de betere A-merken. Onze klanten zeggen achteraf meestal dat er bijna geen meerverbruik is door hun airco.
Van airco wordt je verkouden?
Van airco wordt je niet verkouden. Van het verkeerde gebruik wel. Belangrijk is dat je de filters van de binnenunit regelmatig kuist. Een tweede belangrijk punt is dat je de temperatuur niet te laag zet. Stel een temperatuur in die 5 à 6°C lager ligt dan de buitentemperatuur. In combinatie met de ontvochtiging zal dit al een groot comfort geven. Een derde belangrijk punt is de luchtrichting. Zorg ervoor dat je niet in de luchtstroom zit. De uitgeblazen lucht kan zeer koud zijn.
Een airco is slecht voor het milieu?
Geplaatst volgens de regels van de kunst is een airco niet schadelijk voor het milieu. Het koelmiddel is wel schadelijk voor het milieu. Wanneer deze correct wordt geplaatst is de kans op een koelmiddellekkage echter minimaal. Achteraf bij de afbraak van de airco wordt het koelmiddel gerecycleerd. CIA solutions is hiervoor gecertificeerd en doet dit allemaal volgens Europese regelgeving. Wij zorgen ervoor dat alles lekdicht afgeleverd wordt en dus niet schadelijk is voor de omgeving en onze kinderen.
Pas dus op voor de cowboys in ons milieu. Zij werken veelal met verouderde of niet gecertificeerde gereedschappen waardoor de kans op lekken sterk vergroot.
Iedereen mag airco plaatsen?
Niet iedereen mag airco plaatsen. Airco valt onder de strikte koelmiddelwetgeving en mag enkel geplaatst worden door koeltechnisch gecertificeerde installateurs. Toch zijn er veel verwarmingsinstallateurs en zelfs klusjesmannen zie toch airco plaatsen. Dit zijn meestal airco’s van verwarmingsproducenten. Deze airco’s worden geplaatst door de installateur maar opgestart door de fabrikant. Met als gevolg dat degene die hem plaatst moet terugvallen op de service van de fabrikant. Haal liever een koeltechnisch installateur in huis. Die weet tenminste waar hij/zij over spreekt. CIA solutions is koeltechnisch gecertificeerd voor regio Vlaanderen en Brussel.