Onze werkwijze

Hoe gaan we te werk bij een warmtepomp

Informatie verzamelen

Eerst zetten we u aan het werk. We vragen aan u om ons zoveel mogelijk informatie te bezorgen over uw project. Dit gaat van de plannen tot de gewenste temperaturen tot de positie van de warmtepomp. Hieronder een lijst van de info die we graag ontvangen.

  • Leesbare plannen. Liefst in pdf-formaat. Afgedrukt mag u ons deze ook doorsturen. Liefst niet in dwg-formaat.
  • Alle informatie betreffende de isolatiewaarden en diktes van de gebruikte materialen. Dit gaat over de muren, het dak, de ramen, de vloer,…
  • Welke ruimtes moeten worden verwarmd en eventueel ook worden gekoeld.
  • Welke temperatuur wenst u in deze ruimtes.
  • Indien het een renovatie betreft weten we ook graag welke afgifteelementen er zit reeds bevinden in de desbetreffende ruimtes. Van al deze afgifteelementen graag de afmetingen en een foto waarop duidelijk zichtbaar is hoe deze zijn aangesloten.
  • Bij een renovatie tevens enkele foto’s van de ruimte waar de warmtepomp moet komen te staan. Dit is meestal de ruimte waar de huidige verwarmingsketel staat aan gezien hier alle leidingen aankomen. Voor een lucht/water warmtepomp ook graag een foto van de toekomstige positie van de buitenunit.
  • De beschikbare elektrische aansluiting. (1x230V monofase, 3x230V monofase of 3x380V drijfkracht) Tevens de maximale ampérage. Deze vindt u normaalgesproken op de automaat in de tellerkast.
  • Welke warmtepomp wenst u, een lucht/waterwarmtepomp of een geothermische warmtepomp?
  • Wenst u koeling?
  • Welk sanitair comfort wenst u? Hoeveel douches/baden per dag/week. Worden deze direct na elkaar genomen en gespreid door de dag? Spaardouchekoppen of regendouches (regendouches worden wel afgeraden, dit strookt niet echt met het ecologische idee van een warmtepomp.

Selectie warmtepomp

Voor de juiste selectie van uw warmtepomp voeren we een warmteverliesberekening van uw woning uit. Een vermogen van uw warmtepomp ligt immers best gelijk met het warmteverlies van uw woning bij een buitentemperatuur van -7°C à -10°C. Deze buitentemperatuur is afhankelijk van de streek waarin u woont.

Een warmtepomp met een te klein vermogen zal uw woning niet goed kunnen verwarmen bij lage temperaturen. Een warmtepomp met een te groot vermogen zal pendelgedrag vertonen, meer verbruiken en meer kosten. Een goed gedimensioneerd warmtepomp is dus zeker in uw belang.

Indien u wenst kunnen wij deze berekening uitvoeren. U mag deze ook steeds door een extern studiebureau laten uitvoeren.

Warmteverliesberekening volgens NBN EN 12831

Bij CIA solutions kan u een warmteverliesberekening laten uitvoeren volgens NBN EN 12831. Dit is de huidig geldende norm. Een kleine investering die u achteraf veel kosten kan besparen. Deze warmteverliesberekening kan u ook gebruiken om te controleren of onze concurrenten het juiste vermogen hebben geselecteerd. U bent niet verplicht om achteraf uw warmtepomp bij ons aan te kopen.

De prijs voor een warmteverliesberekening is afhankelijk van enkele factoren:

  • Heeft u een leesbaar plan of moeten wij uw woning komen opmeten.
  • De grootte van de woning. Hoe meer ruimtes hoe meer werk er in de berekening steekt.
  • De vorm van uw woning. Hoe meer hoekjes en kantjes, hoe meer werk.
  • De hoeveelheid info die u heeft omtrent de isolatiewaarden van de gebruikte materialen in uw woning. U merkt het zelf al, hoe eenvoudiger uw woning en hoe minder wij zelf moeten meten en opzoeken, hoe goedkoper de warmteverliesberekening.

Prijzen beginnen vanaf €200 excl.btw

Waarom is dit betalend?

In het maken van een warmteverliesberekening zit wel wat werk. Dat zorgt ervoor dat dit veel tijd in beslag neemt. Wij zorgen er dan ook voor dat deze correct wordt gemaakt. Dit is immers een zeer belangrijk document om een juiste selectie uit te kunnen voeren.

In het verleden hebben we deze berekeningen steeds kosteloos gemaakt. Sommige prospecten gebruikten deze warmteverliesberekening om o”ertes aan te kunnen vragen bij onze concurrenten, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Onze concurrenten moesten hier dan geen werk meer in steken terwijl wij wel de moeite deden om dit correct te berekenen.

Controle bestaande radiatoren bij renovatie

Wanneer u ons alle informatie heeft gegeven over uw bestaande radiatoren dan kunnen wij in combinatie met de warmteverliesberekening controleren of deze voldoende warmte zullen afgeven indien aangesloten op een warmtepomp. Een warmtepomp heeft immers maar een goed rendement tot een afgiftetemperatuur van 55°C. Hoe lager, hoe beter!

Dit is een extra service die we voor €20 excl.btw per radiator aanbieden. Voorwaarde is dat we alle afmetingen kennen inclusief een foto van de radiator. We kunnen deze ook zelf komen opmeten in regie maar dat is een kost die u zelf makkelijk kan vermijden.

Opbouw offerte

Op basis van de warmteverliesberekening en de info die u ons verschaft heeft bouwen wij uiteindelijk een gedetailleerde offerte op. Deze offerte zenden we u toe en komen we graag toelichten. We maken bij ons bezoek graag tijd voor uw vragen en opmerkingen omtrent onze aanbieding.